4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

The Revenant

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Komean kolkko selviytymistarina initiaaniseutujen oppaasta (Leonardo DiCaprio), joka joutuu vastoin musertavia todennäköisyyksiä ryömimään tiensä erämaasta takaisin sivistyksen pariin. Runollisen yli-inhimillisiä ja toismaallisia sävyjä tavoitteleva eepos on hurja taival, joka riepottelee katsojaa autioiden - tai suorastaan vihamielisten - mantujen läpi antaen juuri riittävästi ruokaa ja juomaa toivon ylläpitämiseksi.

Elokuva pohjautuu Yhdysvaltojen pohjoisosia 1800-luvulla tallanneen metsästäjän ja tutkimusmatkailijan, Hugh Glassin, tarinaan, joka ilmestyi viihteellisenä seikkailutarinana aikalaislehdessä. Elokuvaan päätynyt satumainen tarina maistuu reippaasti paisutetulta totuudelta, mutta elokuvantekijät suhtautuvat siihen palkitsevan vakavasti. Tiukalla pokerinaamalla vedetty uskomaton tarina ei ole vailla loogisia aukkoja, mutta epätodennäköisten selviytymiskuvausten joukossa tämä on lopulta kiehtova periodiloru, joka uuttaa kliseet verrattain uskottavaksi ja rosoiseksi selonteoksi.

Roolistaan Oscar-pystin pokannut DiCaprio yrisee tiensä palkitsevasti toipilaasta kostonenkeliksi, ja kantaa tapahtumia yhdestä kriisistä toiseen. Taival ei ole uskottava, mutta vakavailmeisenä lännen seikkailuna kuitenkin virkistävä tuulahdus lähellä sukupuuttoa käyneeseen genreen. Tarinan kasautuvat onnenkantamoiset kaiken epäonnen keskellä pistävät katsojan ymmärryksen koitokselle, mutta elokuvan upea kuosi ja runollinen elämänasenne pitävät keitoksen kasassa. Kiehtova perioditrippi.

Upean erotteleva ja elävä kuva edustaa ehdottomasti parasta mitä 4K-formaatilla on tällä hetkellä tarjota. Mykistävän läsnäoleva kuva on terävä, väritoistoltaan vivahteikas ja kauttaaltaan moitteettoman vakaa. Metsän siimeksessä taivasta kohti nousevat kipinät, uhrinsa päällä läähättävä karhu ja villin luonnon komeus tarjoavat kokolaidallisen ihmeteltävää. Jälki on vaikuttavan terävää, mutta samalla läpeensä elokuvamaista. Sonyn android-televisiokin kaatui alkutekstien aikana, joten sekin tuntui häkeltyvän näkemästään. Kertakaikkisen upeaa katsottavaa, joka tuskin on teatterissakaan missään näyttänyt näin hyvältä. Tämä on referenssilevy.

Pääosin rauhallisesti sykkivä ääniraita luo tilansa komeasti ja pusertaa tarvittaessa katsojan voimaottein mukaan mankeliin - näin erityisesti legendalle keskeisessä karhupainissa, mutta myös yhteenotoissa intiaanien kanssa. Ääniraita nousee elokuvassa hyvin merkittävään rooliin vuorosanojen vähentyessä.

Itse 4K-levy on ekstraton, mutta boksista löytyy myös aiemmin erikseen julkaistu HD-levy. HD-version ekstroissa kuvagalleria ja fiilistelevän profetoiva luontosaarna, joka ei juuri kerro elokuvan synnystä (44 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Alejandro Gonzalez Inarritu
Pääosissa: Leonardo DiCaprio Tom Hardy Domhnall Gleeson Will Poulter
Tarina: Michael Punke Mark L. Smith Alejandro Gonzalez Inarritu
Kuvaus: Emmanuel Lubezki
Musiikki: Ryuichi Sakamoto Alva Noto

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2015Kesto: 156 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
4K HDR 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112730086
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Fox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään