Kino - Arvostelu

Jack Reacher - tappajan jäljillä

Jack Reacher 

Jack Reacher on sikäli vakava kaveri ettei Tom Cruisen tavaramerkkivirnistystä tällä kertaa nähdä
Jack Reacher on sikäli vakava kaveri ettei Tom Cruisen tavaramerkkivirnistystä tällä kertaa nähdä

Tom Cruise on entinen sotilaspoliisi, joka maailman taistelukentät maansa lipun alla nähtyään on viettänyt erakkomaista kulkurin elämää tutkan alla pysytellen. Näin kunnes sala-ampuja tappaa sattumanvaraisia siviilejä Pittsburghin keskustassa ja vyöryttää syyn vanhan tutun niskaan.

Cruisen takavuosien hittiä "Kunnian miehet" ja Mark Wahlbergin hiljattaista "Shooter":ia verrattain suoraviivaisesti yhdistävä elokuva on outo lintu valkokankaalla. Elokuva alkaa tarkka-ampujan kiikarin läpi nähtävällä painostavan pitkällä kohtauksella, joka on perusteltu osa vihjeiden varaan rakentuvaa kerrontaa, mutta samaan aikaan useiden maailmaa shokeeranneiden joukkoampumisten jälkeen tuntuisi, että samaan lopputulokseen olisi päästy myös vähemmän mässäilevästi. Tämän puskista tulevan alkushokin jälkeen itse rauhallisesti avautuva dekkari tuntuu ontuvan etenemiseltään, eikä intensiteetti saavuta kunnon kujanjuoksun tasoa. Positiivista on silti se, että Lee Childin kioskipokkariin pohjautuva tarina malttaa esitellä vihjeensä ilman rautalankaa ja loppuratkaisu on johdonmukainen, jos ei tyydyttävän tyhjentävä.

Vakavalla otteella alkava elokuva flirttailee loppuaan kohden yhä enemmän huumorin kanssa, mutta onnistuu tässä yllättävän hyvin. Huumehörhöt, yakuza-leikit ja jopa GTA-henkisen episodin posketon päätös menopelin vaihtoon kaikki vetävät hymyn naamalle, vaikkei niihin varautua osaakaan. Myönteisen lisän tuo myös Robert Duvall yllättävänä hengenheimolaisena, vaikka miesten yhteiset loppurytinät menevätkin hölmöilyksi.

Suurin syy tunnelman vajaaviritteisyyteen on lopulta se, ettei lain eri puolista viisveisaava sankari kuitenkaan uskalla oikoa mutkia juuri yhtä tekaistua etsintälupaa enempää. Periksiantamattoman etsivän ja arkailemattoman pyövelin yhdistelmä on lupaava, mutta tässä mies jakaa lopulta oman käden oikeutta trikoopukuisen supersankarin mandaatilla. Lopputekstien myötä jää kaipaamaan taivaalle loistavaa batsignaalia, eikä se ole hyvä asia, mutta matka on silti viihdyttävä. Hieman tahdikkaampi alkukohtaus ja vastaavasti vähemmän sievistelyä loppua kohden olisi tuottanut paremman lopputuloksen. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise Rosamund Pike Robert Duvall Richard Jenkins David Oyelowo Werner Herzog
Tarina: Christopher McQuarrie Lee Child
Kuvaus: Caleb Deschanel
Musiikki: Joe Kraemer

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 130 minuuttia
Julkaisija: Finnkino 
  
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään