Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

2001: Avaruusseikkailu

2001: A Space Odyssey 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Ohjaaja Stanley Kubrick ja kirjailija Arthur C. Clarke tekivät kerralla selväksi, miksi ihminen kehittyi ylivertaisen älylliseksi toisin kuin muut maapallon eliöt. Alkuihmisen kehitys alkoi, kun ulkoavaruuden vieras voima herätti aggression mustan monoliitin välityksellä. Monoliittia tarvitaan myös avaruusajalla uuden kehitysaskeleen saavuttamiseksi.

Scifin ykkösklassikko ei lopulta ole niin mystinen kuin on väitetty. Peruslähtökohdan, ihmisen kehityksen, lisäksi elokuvan teemoihin kuului teknologian kritiikki, vaikka molemmat tekijät olivat uusista innovaatioita hyvin innostuneita. Clarke jopa pystyi ennustamaan nykypäivän keksintöjä hämmästyttävän tarkasti. Samaa insinöörihumanismin sekasikiötä Suomessa edusti Risto Jarva, vaikka hänen tarinansa olivat toki erilaisia.

Henkisyys oli myös vahvasti läsnä Avaruusseikkailussa, jonka loppukliimaksi, "Tähtilapsi", voi omanlaisenaan absurdina luomuksena edustaa ihmisen kaipuuta kuolemattomuuteen ja uskonnolliseen mielenrauhaan.

Klassikon arvo ei ole latistunut vuosien saatossa, vaikka elokuvan pohjana ollut Carken novelli The Sentinel on jo 60 vuotta vanha. Keväällä 2008 kuollut Clarke rakensi 1960-luvulla elokuvasta pätevän romaanin, ja myöhemmin muutamia mielenkiintoisia jatko-osia.

Kubrickin rooli oli tärkeä Clarkenkin uralla, sillä ohjaaja pystyi yhdistämään korkeatasoiseen scifiin kaikki aistit. Nyt blu-rayn aikakautena alkaa jo tuntua, että apinankakan, rikin ja otsonin voisi jo miltei haistaa.

Kuva näytti jo DVD:nä erinomaiselta. BD on taas suorastaan häkellyttävän tarkka, ylimaallisen näyttävä. Ratkaisevan eron huomaa yksityiskohdista, avaruusalusten pinnoista ja ihmisten kasvonpiirteistä. Ainoastan vaikeimmissa pinnoissa, mm. avaruusalusten sisustuspinnoissa, näkyy hienon hienoa aliasing-eloa.

Musiikki soi upeasti, eikä aiempien versioiden tökeröistä surround-sijoitteluista ole tietoakaan.

Ekstroissa näyttelijäiden Keir Dullean ja Gary Lockwoodin kommenttiraita, yhteensä noin 219 min. dokumentit ja traileri. Mukana on muun muassa ohjaajan yli tunnin radiohaastattelu. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Stanley Kubrick
Pääosissa: Keir Dullea Gary Lockwood
Tarina: Stanley Kubrick Arthur C. Clarke
Kuvaus: Geoffrey Unsworth

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1968Kesto: 148 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 2.20*
Ääniraita: PCM5.1
Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(7)
Kielletty alle 7-vuotiailta. Täysi-ikäisen seurassa elokuvan saa esittää enintään kaksi vuotta nuoremmalle.
VET: 76829EAN: 7321944798383

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään