DVD - Arvostelu

Bottle Shock DVD arvostelu kansi

Bottle Shock

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Bottle Schockin DVD-laitos ilmestyi jo aikoja sitten. Levy on kuitenkin ajankohtainen keväällä 2011, kun Helsinki sai oman Berlin-tastinginsa. Elokuvassa kerrotaan siitä, kuinka kaikki alkoi, kun Uuden maailman viinit uhmasivat ensimmäisen kerran ranskalaisia aatelisviinejä.

Viini on ihmeellinen asia. Toisaalta se edustaa arkista selviytymiskeinoa ihmiskunnan historiassa, kun pilaantunut juomavesi oli riski. Arvostuksen keskivaiheessa sen parhaimpia ilmenemismuotoja voi verrata taiteeseen. Ääripäässään se edustaa korkeinta kirkollista symbolia, Jeesuksen verta, joka vuosi ihmiskunnan syntien anteeksiannoksi.

Samaa moninaisuuden henkeä oli vuonna 1976 Yhdysvaltain 200-vuotisjuhlavuonna, kun nokkela brittiläinen viinikauppias Steven Spurrier keksi kilpailun, jossa arvostetuimmat ranskalaiset viinigurut maistoivat sokkona ranskalaista ja amerikkalaista parhaimmistoa. He toisin sanoen tekivät sen itse. 1973 Montelena Chardonnay ja 1973 Stag’s Leap cabernet voittivat koko shown. Tästä alkoi Uuden maailman viinien voittokulku maailmalla, joka näkyy muun muassa siinä, että joka neljäs Alkosta ostettu punaviini tulee Chilestä.

Bottle Shock kuvaa asiantuntevasti, elämyksellisesti ja hauskasti jo kauppapoliittisesti merkittävää tapahtumaa. Elokuvasta nauttii jokainen viinistä kiinnostunut, mutta kumma kyllä se tuntuu antavan eniten niille, joille tarina on jo tuttu. Se merkitsee hyvää elokuvantekotapaa.

Vuonna 1976 Kalifornian Napa Valley oli maalaisjunttien idyllinen seutukunta siinä missä Tyrnävän perunapellot edustavat omaa mielikuvaansa suomalaisille. Se on nostalginen trippi ajalle, jolloin Napassa eivät viiniä tehneet uusrikkaat nousukkaat, elokuva-alan nimet ja rocktähdet.

Kalifornian viinejä väheksymättä ne voittivat 1976 ja myöhemminkin ennen kaikkea siksi, että ne ovat kuin luotuja sokkotesteihin. Nuorina ne ovat helpommin lähestyttävissä valtaisan hedelmäisyyden ja korkean alkoholipitoisuuden ansiosta. Ranskalaiset viinit ovat kireämpiä ja ne pärjäävät paremmin ruokapöydässä. Mutta tämä on vain mielipide.

Ympyrä on kääntynyt nurinniskoin. Laatuviinistä on tullut USA:ssa statussymboli siinä missä country club tai limusiinikyyti. Ranskasta löytyy tätä nykyä paljon enemmän arkisen jännittävää viinintekoa kuin Yhdysvalloista.

Laadukas kuva ja ääniraita. Musiikki tukee hyvin draamaa. Varsinkin ko. vuoden huippumenestys, Doobie Brothersin LP Captain and Me soi maukkaasti. Ekstroissa biografiat. Väärä kuvasuhde takakannessa. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Randall Miller
Pääosissa: Alan Rickman Bill Pullman Chris Pine Rachael Taylor Dennis Farina
Tarina: Jody Savin Randall Miller Ross Schwartz Ross Schwartz Lannette Pabon
Kuvaus: Mike Ozier
Musiikki: Mark Adler

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 110 minuuttia
Julkaisija: Randall MillerKuva:
Anamorfinen
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 209761EAN: 7046681003926

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Randall Miller) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään