Kino - Arvostelu

Bob & Carol & Ted & Alice

Helsinkiläinen Viva Erotica -elokuvafestivaali on kasvanut viiden vuoden ikään. Hyveiden pesäkkeenä toimiva WHS Teatteri Union kiihottaa erotiikannälkäisen juhlakansan huippuunsa lajityypin merkkiteoksilla. Festivaaliohjelmisto liikuskelee hämmentävistä avantgardistista kellarivideoista lähemmäs valtavirran laitamia.

50-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Bob & Carol & Ted & Alice edustaa katalogin helpoimmin lähestyttävää päätä - vaikka teemansa kiperiä ovatkin. Vuoden 1969 Hollywood-yllätysmenestys on vaipunut elokuvien unholaan aiheetta. Ainoasta Suomen televisioesityksestä on 42 vuotta. Universalin vuonna 2005 levittämä DVD-julkaisu lienee kadonnut keräilijöiden käsiin.

1960-luvun seksuaalinen vapautuminen on tässä ja nyt. Nuoret parit hakeutuvat vieraisiin sänkyihin. Mikäli pipoa kiristää, tarjolla on henkistymistä jos jonkinlaisiin tarpeisiin. Kotirouva Carol elokuvaohjaajana toimivan miehensä Bobin kera on vaikuttunut uusista ajatusmalleista.

Myöhemmillä menestyskomedioilla (Harry ja Tonto, Neukku New Yorkissa) mainetta kerännyt Paul Mazursky tarttuu esikoispitkässään konkreettisesti ajan henkeen. Ohjaaja käsittelee avoimen seksuaalisuuden muassaan tuomia tunteita kepeän avoimesti. Aviorikoksen etiikkaa puidaan keskustelun kautta. Puolison pettämisen aiheuttamat molemminpuoliset tunnetilat lienevät tuttuja. Suurista tunteista huolimatta, Mazursky ei vaivaudu moralisoimaan suuntaan jos toiseenkaan.

Samalla elokuva puree hampaansa hellästi porvariston pakaroihin. Nauraessa hampaat paljastuvat mutta hymy on ihastuttavan epäaitoa.

Rehellisen hauska moraalitutkielma esitettiin suomeksi tekstitetyltä 35-milliseltä filmiltä. Aikakautensa hehku on säilynyt kelojen pinnalla täydellisenä. On onniteltava festivaalin taiteellista johtoa tästä nostosta. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Paul Mazursky
Pääosissa: Natalie Wood Robert Culp Elliott Gould Dyan Cannon
Tarina: Paul Mazursky Paul Tucker

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1969Kesto: 105 minuuttia
Julkaisija: Viva Erotica! 
  
 
Ikäraja:
(18)
Kielletty alle 18-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneelle.
    
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Viva Erotica!) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään