Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Tulppaanikuume

Tulip Fever 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen ailahteluiden käydessä kuumimmillaan on hyvä palauttaa mieliin 1600-luvun alun tapahtumat Alankomaissa, missä tulppaaneihin sijoittaminen herätti uusia spekulaattoreita kansan syvistä riveistä. Deborah Moggachin samannimiseen kirjaan perustuva brittielokuva pureutuu mielenkiintoiseen aiheeseensa taustatarinan tasolla. Tarinan keskiössä on varakkaan liikemiehen (Christoph Waltz), tämän nuoren vaimon (Alicia Vikander) ja pariskunnasta potrettia maalaavan nuoren miehen (nuorelta Leonardo DiCapriolta erehdyttävästi näyttävä Dane DeHaan) kimurantti kolmiodraama. Yhtä aikaa tämän draaman kierrosten kanssa kiihtyy myös historiallisiin sfääreihin nostettu tulppaanikupla, jonka puhkeaminen väi väitetysti monen pikavoittoja tavoitelleen taviksen perikatoon.

Historialliselta ulottuvuudeltaan kiehtova ja kuosiltaan ihastuttava elokuva lumoaa pinnaltaan, mutta ei täysin vakuuta otteeltaan. Loppuaan kohden farssin mittoja hakeva tarina edustaa pääpiirteisssään perin tavanomaista romanttista höttöä, mutta löytää tähän hitusen lisää mielenkiintoa alistumisen ja katumuksen kautta. Samaan aikaan tulppaanispekuloinnin luonne välittyy uskottavasti, mutta taustatarinaksi jätettynä ymmärrettävän vajavaisesti, ja toisinaan myös jälkiviisauden kanssa flirttaillen. Paikoin näiden kahden juonteen väliset ristipistot ovat kliseisiä, jopa epäuskottavia, kuten lopun episodissa maalarin ja velkojien välillä. Kokonaisuus on silti jäyhän luonteva periodidraama, joka on aseteltu vasten hyvin mielenkiintoista ajanjaksoa.

Aika tulee näyttämään missä määrin tulppaanit ja bitcoin rinnastuvat spekuloinnin historiassa, mutta ainakin näin kevättä 2018 elettäessä elokuva tuntuu perin ajankohtaiselta.

Erinomainen kuva ja ääni. Viitseliäästi lavastettu kuva on kaunista katsottavaa ja luo periodin tuntua ansiokkaasti. Danny Elfmanin musiikkiraita viimeistelee hillityn tahdikkaan äänimaailman. Ekstroissa kolme lyhyttä koostetta tarinasta ja näyttelijöistä (yht. 11 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Justin Chadwick
Pääosissa: Alicia Vikander Dane DeHaan Judi Dench Christoph Waltz Tom Hollander
Tarina: Deborah Moggach Tom Stoppard
Kuvaus: Eigil Bryld
Musiikki: Danny Elfman

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2017Kesto: 105 minuuttia
Julkaisija: Scanbox / UniversalKuva:
1080p 2.35
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5706169000169

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Scanbox / Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään