4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Yksin Marsissa

The Martian 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Erehdyttävästi tositarinalta maistuva kertomus astronautista (Matt Damon), joka unohdetaan selviämään omillaan Marsin kamaralle muun ryhmän paetessa uhkaavaa myrskyä. Alfonso Cuarón "Gravity":n ja Robert Redfordin tähdittämän "All is Lost":in väistämättä mieleen tuova Robinson Crusoe -seikkailu etenee paitsi olosuhteiden pakottamalla sitkolla myös tieteellisen tarkastelun kestävällä ajatuksella - sekä jännäten että hoksottimia käyttäen.

Siinä missä Gravity jäi jokseenkin tyhjäksi avaruuslingoksi ja mykkäkoulua pitänyt All is Lost vaisuksi selviytymistarinaksi tuntuu tämä elokuva onnistuvan kaikilla rintamilla. Jopa Capricorn One:sta muistuttavia korporaatioteemoja mukaillaan maukkaasti. Jo elokuvan traileri nostatti odotuksia, joten viisi tähteä ei ole liioittelua itse elokuvan vastatessa näihin komeasti.

Elokuvan tarina etenee hyvällä draivilla ja suhtautuu jokaiseen eteen tulevaan ongelmaan virkistävästi ennen kaikkea ratkaisua odottavana aihiona. Periksiantamisen lopputulos on varma, mutta kotiin voi päästä vain ratkomalla viimeisenkin pulman. Tämä asenne on koukuttava, ja elokuvan ote paitsi miellyttävän looginen myös valloittavan inhimillinen.

Ensimmäisen 4K-julkaisujen aallon aloittanut "The Martian" on onneksi sen verran hieno elokuva, että se kestää useamman katselukerran: ensin HD:nä, sitten 3D:nä ja nyt 10-bittisenä 4K:na (3840x2160 HDR/BT.2020). Alunperin 5K-tarkkuudella kuvattu, mutta 2K-tasolla leikattu elokuva on nyt skaalattu ylöspäin 4K-muotoon. Kuvan sukujuuret eivät siten ole täysin jalosukuiset, mutta jälki on kertakaikkisen upeaa. Parempaa lienee vielä tulossa, mutta jo tämä tekee 4K-laitteiston päivityksestä sen arvoisen.

4K tarjoaa nimensä mukaisesti nelinkertaisen määrän pikseleitä Full HD -tasoon nähden, ja vaikka osa näistä onkin tällä kertaa interpoloituja on jälki kauttaaltaan erehdyttävän elävää ja järkkymättömän vakaata. Parhaimmillaan erottelukyky on edukseen lähikuvissa pukujen ja laitteiden yksityiskohdissa, mutta myös Marsin rosoinen maisema tarjoaa reippaasti luodattavaa uudelle terävämmälle kuvalle. Nyt 10-bittisenä taltioitu värimaailma näyttää komean värikylläiseltä ja ennen kaikkea ihosävyjään myöten virheettömän luonnolliselta. Myös kontrasti on vaikuttava, joskin musta näyttää toisinaan aivan aavistuksen harmaalta. Ääniraita vastaa aiemman blu-rayn raitaa.

4K-version levy on ekstraton, mutta 2D-version levyltä löytyvät tutut ekstrat. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Matt Damon Jessica Chastain Kristen Wiig Jeff Daniels Michael Pena Kate Mara Sean Bean
Tarina: Drew Goddard Andy Weir
Kuvaus: Dariusz Wolski
Musiikki: Harry Gregson-Williams

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2015Kesto: 142 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
4K HDR 2.40
Ääniraita: DTS-HD MA 7.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112729530

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Fox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään