4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

BlacKkKlansman

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

70-luvulle sijoittuva tarina mustasta etsivätulokkaasta (John David Washington), joka päättää soluttautua Ku Klux Klaaniin muuttaakseen maailmaa sisältäpäin. Elokuva perustuu löyhästi vuoden 1979 tositapahtumiin, mutta kerrontatyyli ei ole omiaan herättämään dokumentaarimaista fiilistä.

Draaman ja mustan komedian välillä kruisaileva tarina on yhtä aikaa hauska ja huolestuttava, kepeä ja kipeä, mutta tässä todellinen kärsimys jätetään alaviritteeksi. Elokuva ottaa kohteekseen rasisimin, eikä lainkaan ihannoivasti, mutta kerronnan viljelemä pokerinaamainen poskettomuus jättää asiaan sen verran liikkumavaraa, että ehkä kaiken läpän lomassa syntyy jokunen uusikin oivallus. Ehkä kaikki on jo sanottu.

Elokuva yhtä aikaa hekotuttaa ja nostattaa niskavilloja pystyyn. Tämä levoton yhdistelmä vaatii huomion alusta loppuun saakka, mutta lopulta on ulkopuolisena vaikea sanoa onnistuuko elokuva toteamaan aiheestaan mitään uutta.

Väitetysti elokuva hakee kaikupohjaa nykypäivästä, mutta tämä tuntuu jäävän heikoksi linkiksi. Donald Trumpin ulostulot ja kyvyttömyys sanoutua irti valkoista ylivaltaa ajavista kannattajistaan on tässä kahden heiton ilmeinen kohde, ja kenties koko elokuvan ajankohtaisuuden kimmoke, mutta muutoin 1970- ja 2018-lukujen vertailu ei tunnu lisäävän tietoisuutta. Ei ainakaan Suomesta käsin Amerikan menoa historian ja uutisten kuvien läpi tarkastellen. Loppukuvat kyllä vääntävät linkin rautalangasta, ja tekevät selväksi, että viha ei ole kuollut. Tämä lienee elokuvan pohjimmainen viesti.

Suomesta puheen ollen Jasper Pääkkönen saa tässä herkullisen iljettävän roolin KKK:n sisäpiiriläisenä, joka tuo lakanan valkoisena rasvalettinä herkullisesti kontrastia kertomukseen. Pääkkösen ulosantia englanniksi on intonaationsa johdosta mukava kuunnella. Samalla kyse lienee suurimmasta suomalaisen näyttelijän roolista jenkkielokuvassa.

Elokuva perustuu Ron Stallworthin kirjaan.

Aito 4K on ilmeikkään filmimäinen, miellyttävän erotteleva ja periodipatinoidun lämminsävyinen. Upean 4K:n ja hyvän teräväpiirron välillä vaihteleva kuva jää paikoin hieman pehmeäksi ja rosoiseksi, mutta jälki on aina huoliteltua ja tyylikästä. Rauhallisen soljuva ääniraita antaa dialogille runsaasti tilaa, mutta ei jätä musiikkiraitaakaan tuutulaulun tasalle.

Boksi sisältää elokuvan 4K- ja HD-versiot omilla levyillään. Kummankin version ekstroissa pidennetty traileri ja kooste elokuvan synnystä (5 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Spike Lee
Pääosissa: John David Washington Adam Driver Topher Grace Jasper Pääkkönen Corey Hawkins Laura Harrier Alec Baldwin Robert John Burke
Tarina: Charlie Wachtel David Rabinowitz Kevin Willmott Spike Lee Ron Stallworth
Kuvaus: Chayse Irvin

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Tekniset tiedot

Vuosi: 2019Kesto: 135 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4K HDR 2.40
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083181543

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään