Kino - Arvostelu

Synkin hetki

Darkest Hour 

Winston Churchillin vaikutus maailmanhistoriaan on eittämätön. Natsi-Saksan valloitusepisodien jarruttaminen ei pyyhkiydy tietosanakirjoista. Churchillin monin osin kiistanalainen henkilöhahmokultti on esiintynyt lukemattomissa fiktiivisissä sekä dokumentaarisissa elokuvissa tämän poliittisista aktiiviajoista alkaen. Onhan uransa tärkein hetki ehdottoman elokuvallinen.

Äärimmäisissä olosuhteissa pääministeriksi nostettu Winston Churchill taistelee sekä parlamentin alahuoneen että sotakomission kanssa henkilökohtaisesta arvostuksesta ja arvovallasta. Kamareihin kerääntyneen poliittisen johdon mielipiteet ovat kallistamassa Iso-Britanniaa neuvottelupöytään Hitlerin kanssa. Churchill vastustaa kädenojennusta tyrannian suuntaan. Asian käsittelyä ei suinkaan helpota tilannekatsaus rintamalta. Pääministerin vastuulla on 300 000 brittisotilaan hengen pelastaminen Dunkerquen satamakaupungista. Onneksi kansa tulee apuun.

Käsikirjoitus rullaa jouhevasti, Churchillin henkilöhahmo rakentuu sodan rinnalla ja myötä. Pääarkkitehti on helppo nimetä. Gary Oldmanin menestyksekäs ura kruunaantuu elokuvanäyttelemisen totaaliseen oppituntiin. Sykähdyttävän maskin takaa taiteileva Oldman perustelee Churchillin temperamenttisen luonteen, tuoden myös säyseämmät piirteet katsomon sisäistettäväksi. Päätähti muokkaa draamasta satiirin ihan itsekseen.

Aihepiiristä ja ajasta johtuen tarinassa on pienet sudenkuoppansa. Synkin hetki kompastelee, odotetuilla sektoreilla, tipahdellen hetkittäin paatokseen. Merkittävän painoarvon saava fiktiivinen metrokohtaus, jossa Churchill kuuntelee kansan syviä rivejä päätöksentekonsa tukena, olisi saanut jäädä editin pöydälle. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Joe Wright
Pääosissa: Gary Oldman Kristin Scott Thomas Lily James Stephen Dillane Ronald Pickup Ben Mendelsohn
Tarina: Anthony McCarten

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2017Kesto: 125 minuuttia
Julkaisija: Finnkino 
  
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään