Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Jurassic Park - 3D

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Poikamaisen intonsa säilyttänyt miljardööri keksii tavan kloonata dinosauruksia ja rakentaa näitä varten kokonaisen huvipuistosaaren. Ennen kaikkien aikojen turistimagneetin avaamista yleisölle pääsee ryhmä tiedemiehiä ja kaksi lastenlasta elämänsä kiertoajelulle.

Valtavan dinosaurusbuumin aloittanut Jurassic Park on malliesimerkki ajattelevasta efektisirkuksesta - lennokkaasta silmäkarkista, joka hurmaa tehosteilla, mutta loppujen lopuksi viihdyttää hyvällä sadulla. Kirjailija Michael Crichton kirjoitti tarinan alunperin sen lapsihahmojen kautta, ja vaikka hän sittemmin (onneksi) luopui tästä ratkaisusta, leimaa tietty viattomuus ja lapsenomaisuus hyvällä tavalla koko elokuvaa. Fantastinen tarinan siemen on saanut ympärilleen hieman Peter Pan -tyylisiä teemoja lapsia kammoksuvan tiedemiehen (Sam Neill) ja tämän wendymäisen tyttöystävän (Laura Dern) kautta, eivätkä muutkaan hahmot ilkikurisesta pahiksesta (Wayne Knight) aina Benjamin Buttonin nuoruusvuosia selvästikin elävään miljardööriin (Richard Attenborough) tunnu olevan hukassa hiekkalaatikon leikeissä. Tämän letkan ohjaajana Steven Spielberg on enemmän kuin mies oikeassa paikassa.

Jurassic Park ei onneksi ole pelkkä tehosteidensa summa, mutta historiankirjoihin elokuva pääsee nimen omaan tehosteidensa johdosta. Elokuvaa lähdettiin tekemään pienoismalleja hyödyntävän stop motion -animaation ja suurempien mekatronisten nukkien kautta, mutta kuvausten aikana ILM:n tietokonetehosteet nousivat ohi takavasemmalta. Lopputuloksena on että lähes kaikki otokset, joissa näyttelijät eivät ole lähikontaktissa dinoihin on tehty tietokoneella.

Nyt tämä seikkailu on tarjolla ensimmäistä kertaa ikinä kolmessa ulottuvuudessa. Elokuvaklassikon muuttaminen kolmiulotteiseksi jälkikäteen herättää luonnollisesti ensimmäisenä epäluuloa lopputuloksen mielekkyydestä ja tarkoitusperistä, mutta moiset ajatukset haihtuvat jo alkutekstien aikana. Uusi tilakuva vie täysin huomaamatta ajassa 20 vuotta taaksepäin ja kokemaan seikkailun uudelleen kuin ensimmäistä kertaa - eikä siinä enää juuri kyynisyydelle tai vastalauseille jää sijaa. Erittäin onnistunut konversio tuo tapahtumat komeasti kotiteatteriiin, eikä kokemus voisi olla enää vaikuttavampi kuin jos dinot myös purisivat.

Boksi sisältää uuden 3D-version omalla levyllään ja sen lisäksi aiemmin julkaistun 2D-version kaikkine ekstroineen. Omalta levyltään löytyvä 2D-versio on identtinen aiemman version kanssa, joka on oppaassa arvioitu erikseen.

Uusi 3D-kuva näyttää jopa vakaammalta ja terävämmältä kuin 2D-versio - mikä ei kuitenkaan tarkoita, että 3D-versio toimisi 2D:nä paremmin kuin aiempi versio vaan, että 3D:n vaatimukset on huomioitu hyvin. Puristit sytyttelevät soihtuja ja teroittelevat teräaseita, mutta filmirakeen suodatus ja kuvan prosessointi on ollut tarpeen parhaimman 3D-kuvan luomiseksi. 2D ja 3D ovat lopulta varsin erilaisia medioita, joihin kohdistuu erilaisia odotuksia. Tässä kumpikin versio on parhaimmillaan omilla levyillään. Jälkikäteen tilaan laajennettu kuva on ihastuttavan uskottava, syväterävä ja liikkeiltään moitteettoman sulava. Dinosaurukset ottavat tilansa uskottavasti ja katsoja voi kuvitella itsensä dinopuiston havisevien lehtien tai taivaalta tippuvien sadepisaroiden lomaan. Juuri komeampaa efektiseikkailua ei kotiteatteriin tarvitse kaivata.

Jurassic Park oli aikoinaan ensimmäinen uutta digitaalista DTS-ääniraitaa hyödyntänyt elokuva, joten on hyvin sopivaa, että elokuva tarjoillaan nyt häviöttömällä DTS-HD Master Audio ääniraidalla. Ääniraita pääsee dinoäänien ohella herkuttelemaan yhdellä parhaista John Williamsin koskaan säveltämistä musiikkiraidoista. Takakaiuttimet ovat ehdottomasti paikallaan tämän katsomisessa, samoin subbari tömistelyn tehostimena, vaikka dinokarjaisut tuntuvatkin sijoittuvan pääosin ylempiin rekistereihin. 3D-konversion siivellä myös ääniraitaa on hieman ehostettu tukemaan tilakuvaa tilavammalla ja aavistuksen tekstuurikkaammalla äänellä.

Ekstroista löytyy kaikki aiemmalta versiolta tutut lisukkeet, joiden lisäksi 3D-levyltä löytyy lyhyt uusi kooste Spielbergin ja kumppaneiden mietteitä 3D-prosessista, 3D-muodossa luonnollisesti (8 min.). (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Sam Neill Laura Dern Jeff Goldblum Richard Attenborough
Tarina: Michael Crichton David Koepp
Kuvaus: Dean Cundey
Musiikki: John Williams

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1993Kesto: 127 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
VC-1 1.85*
Ääniraita: DTS-HD MA 7.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 11EAN: 5050582853469

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään