Aluekoodi

Maapallo on jaettu useaan alueeseen eli regioniin, koska esimerkiksi Yhdysvalloissa on levy usein jo valmis, kun Euroopassa elokuvaa vasta levitetään teattereihin. DVD:n alkuaikojen jälkeen tämä ero julkaisuajankohdissa on tosin jatkuvasti kutistunut, eikä sitä aina ole lainkaan. Osa isoista studioelokuvista myös julkaistaan nykyään jo Euroopaassa ennen Yhdysvaltoja.

DVD:n tapauksessa

Maailma on jaettu kuuteen alueeseen, joiden lisäksi on vielä kaksi erikoiskäyttöön varattua aluekoodia. Järjestelmä estää R1-levyn (USA ja Kanada) soittamisen R2-alueella (Eurooppa) ostetussa soittimessa. Koneet pystytään kuitenkin laillisesti modifioimaan aluekoodittomiksi (nk. multiregion-soitin), jolloin kaikki maailman levyt ovat sopivia. Nykyään DVD-soittimien modifiointi aluekoodivapaaksi onnistuu usein laitteen omalla kaukosäätimellä suoritettavan yksinkertaisen näppäinsarjan avulla.
Elokuvayhtiöt ovat tämän johdosta ajaneet eräisiin levyihin RCE-ohjelman (Region Code Enhancement), jonka tarkoitus oli estää R1-levyjen soitto aluekoodittomissa soittimissa. Ohjelma ei pure kovin hyvin. Valtaosa Suomessa aluekoodittomiksi modifioiduista soittimista soittaa RCE-levyjä.
DVD-levy voi olla myös aluekooditon, ns. R0-levy, jolloin se toimii kaikkien alueiden soittimissa. Monet dokumentit ja käytännössä kaikki kotimaisten elokuvien DVD-julkaisut ovat aluekoodittomia.

Blu-ray:n tapauksessa

Myös Blu-rayllä maailma on jaettu alueisiin, mutta DVD:stä poiketen vain kolmeen eri lohkoon. Alueita merkitään kirjaimilla A, B ja C. Alue A käsittää Pohjois- ja Etelä-Amerikan sekä Japanin ja osia Itä-Aasiasta. Alue B pitää sisällään Euroopan, Afrikan, Australian ja alueita Luoteis-Aasiasta. Alue C käsittää mm. Venäjän, Kiinan ja loput Aasian maista.
Blu-ray levy voi myös olla \"aluekooditon\", eli sisältää kaikki alueet A,B ja C. Tälläinen levy toimii kaikilla alueilla.

Ilmoitus

Palvelun tarjoavat

Heinäpään Viestintä Oy on gastronomiaan ja populaarikulttuuriin keskittyvä kustantaja, joka vastaa muun muassa Viinioppaasta ja DVD-oppaasta.
MetaVisual Oy on yritys- ja yliopistomaailmojen rajapinnassa syntynyt innovatiivinen ja aidosti asiakaskeskeinen ohjelmistoyritys.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään