Dolby Digital 5.1 / AC-3

Todellista, aitoa kotiteatterin surroundääntä merkitsee vasta Dolby Digital 5.1, joka on viiden diskreetin kanavan (taajuudella 20-20000 Hz) ja matalalle bassolle (20-120 Hz) varatun apukanavan järjestelmä. Ääniraita jaetaan keskikaiuttimeen, kahteen etu- ja kahteen takakaiuittimeen sekä matalimpia bassoääniä toistavaan subwooferiin. Ääni voidaan toistaa erinomaisesti myös viiden kaiuttimen kautta, jos ne vain toistavat tarpeeksi matalia taajuuksia, aina 20 hertzin tuntumaan.

DVD:n tapauksessa

DD5.1 dominoi uusien dvd-elokuvien markkinoita, mutta Dolby Digital Surround EX:ssä on vielä ylimääräinen kaiutin takana keskellä. Tämä kanava ei ole diskreetti, vaan toteutettu Dolby Surroundin keskikanavan tapaan. DD5.1-raitojen yleisimmät bittivirrat DVD:llä ovat 384 ja 448 kbps.
Elokuussa 2001 Pohjois-Amerikassa julkaistuista reilusta 10 000 levystä DD5.1 -koodattuja oli 2080 ( www.dolby.com ) ja DTS-koodattuja vastaavasti 297 ( www.dtsonline.com ).
Dolby Digital 5.1 tunnetaan myös nimellä AC-3.

Blu-ray:n tapauksessa

Blu-ray levyllä maksimibittivirta on nostettu 640 kbps, kun se DVD:llä on 448 kbps. Muutoin kyseessä on käytännössä DVD:ltä tuttu häviöllinen pakkausformaatti.

Ilmoitus

Palvelun tarjoavat

Heinäpään Viestintä Oy on gastronomiaan ja populaarikulttuuriin keskittyvä kustantaja, joka vastaa muun muassa Viinioppaasta ja DVD-oppaasta.
MetaVisual Oy on yritys- ja yliopistomaailmojen rajapinnassa syntynyt innovatiivinen ja aidosti asiakaskeskeinen ohjelmistoyritys.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään