4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

American Made

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tositarinan innoittama kertomus liikelentäjä Barry Sealistä (Tom Cruise), joka antaa puhua itsensä mukaan lentämään aseita CIA:lle ja huumeita kolumbialaisille 80-luvun villeinä vuosina. Iran-Contra-skandaaliksi lopulta yltynyt selkkaus rahtasi liberaalisti aseita, huumeita ja jopa koulutettavaksi saapuvia Contra-sissejä Kolumbian, Panaman ja Yhdysvaltojen Louisianan ja Arkansasin välillä. Samalla muutama Sealin kaltainen yrittäjä rikastui ainakin hetkellisesti.

Posketon, mutta pokerilla tarinansa kertova elokuva on kaikkea muuta kuin vakava dokumentaari aiheestaan. Ohjaaja käyttää lopputuloksesta nimitystä "all original reporting", joka täytyy ymmärtää enemmän originaaliksi tarinan veistämiseksi kuin journalistiseksi reportaasiksi. Juuri mikään elokuvan tempauksista ei vaikuta olevan peräisin todellisuudesta, mutta trippi on silti hulppea ja mukaansatempaava.

Paikoin viiltävän terävä kuva viihtyy keskimäärin HD-sarjassa ja heittäytyy monin paikoin fiilistelemään 80-luvun videokuvaa. Aivan parhaasta 4K-elämyksestä ei ole kyse, mutta jälki on näyttävää ja tunnelmallista. Kyse on 2.8K:na kuvatusta aineistosta, joka on masteroitu 2K:na ja skaalattu ylöspäin 4K:ksi. Välähdyksittäin vaikutelma on erehdyttävän terävä, mutta keskimäärin anti on lähempänä perinteistä HD:tä. Boksista omalta levyltään löytyvä HD-versio jää toki suhteessa pehmeämmäksi ja tukkoisemmaksi. Kerronnan voimaan luottava ääniraita elää hyvin tapahtumissa mukana.

4K-version levy on tuttuun tapaan eksraton. HD-version levyltä löytyy yvä sarja poistettuja kohtauksia (10 min.), ohjaajan ja Cruisen keskustelu (5 min.) ja lyhyet koosteet tarinasta (7 min.), hahmoista (6 min.), kuvauksista (4 min.), Timo Cruisesta lentäjänä (5 min.) ja todellisesta Barry Sealistä tämän pojan kautta kerrottuna (6 min.). Ekstrojen mielenkiintoisinta antia edustavat poistetut kohtaukset, jotka täyttävät muutaman sivuhahmon kulkemaa kaarta mielekkäästi. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Doug Liman
Pääosissa: Tom Cruise Domhnall Gleeson Sarah Wright Olsen Jesse Plemons Caleb Landry Jones
Tarina: Gary Spinelli
Kuvaus: Cesar Charlone
Musiikki: Christophe Beck

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2017Kesto: 115 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4k HDR 1.85
Ääniraita: DTS:X
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5053083133924

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään