Kino - Arvostelu

Hevi reissu

Porojalostamon kellarista kuuluu infernaalinen kolina. Yhtäläisyyksiä talon yläkerrassa ruksuttavien sähkölaitteiden teolliseen äänimassaan on havaittavissa. Nyt ei kuitenkaan kolise tuotantolaitteisto. Paikallinen nuoriso se siellä vaan harjoittaa omia juttujaan.

Helvetin esikartanossa jyystetään huolella. Pitkätukat paahtavat ilmoille paholaisen säveliä. Tämän soitannan kutsuminen pelkäksi hevirokiksi ei tee oikeutta yhtyeen äänimassalle. Toiminta on vakavaa, pohjoinen metalli ei ole leikin asia. Tunnelma on vahvasti läsnä. Murrekin taittuu.

Hevi reissu kertoo kreisikomedian keinoin syrjäseudun nuorison kaipuusta pois synnyinsijoiltaan. Maailmankuvan laajentumishaaveet ovat yksilöllisyydestään huolimatta globaaleja. Pääsylippuna suureen maailmaan voi toimia myös musiikillinen lahjakkuus.

Jopa raskaan musiikin sääntökirjaan tutustumattoman silmin ja korvin tietää elokuvantekijöiden ymmärtävän mistä on kyse. Toiminta on vakavaa käsittelymuodon puhtaasta koomisuudesta huolimatta. Road movieksi yltyvä Hevi reissu räiskyy verbaalisesti, viihdyttää ja naurattaa - ihan oikeasti.

Hevin reissun käsikirjoitus etenee ryntäilykomedian lainalaisuudet huomioon ottaen kelvollisesti. Paperinippu on tietojen mukaan hioutunut kehitysasteella jo pitkään. Vuosikausien hieromisesta huolimatta plariin on jäänyt kasa epäolennaisuuksia, joiden tilalla juonen pääpointtien tarkempi tutkailu ja näkemyksellinen priorisointi olisi nostanut kotimaisen hulluttelun kovaan kansainväliseen seuraan.

Fantastiset elementit ja sketsisarjapohjalta sekaan isketyt kohtaukset nakertavat kiinnostavaa ydintä. Laulaja Turon (Johannes Holopainen) ja kylän kukkakauppiaan Miian (Minka Kuustonen) hellyyttävän hauraana etenevä suhde jää katsojalle etäiseksi ja toissijaiseksi. Ville Tiihosen performoima autokauppias-iskelmätähti Jouni Tulkku on karikatyyrina jo astetta turhan ärsyttävä. Kärjistetyt roolihahmot tarjoilevat yksioikoisuudessaan ainoastaan komiikkaa. Syvyyksien kaivaminen jää jatko-osien tehtäväksi.

Otettaessa huomioon lajityypin itselleen piirtämät rajaviivat, on ulkomuoto arvokas. Kieli poskessa ollaan, mutta pahuksen vakavissaan. Ohjaaja-käsikirjoittajien, Juuso Laation ja Jukka Vidgrenin, intohimo näkyy tinkimättömänä lopputuloksena. Nuori ja varsin kokematon näyttelijäkaarti hioutuu uskottavaksi metallikvartetiksi. Karismaa pursuaa henkilöhahmojen lisäksi erisnimistä soittajien taustalla. Vuosikaudet kellarissa hioutunut kemia esitetään uskottavasti.

Vain aniharvoin suomalaiselle elokuvalle voi syntyhetkillä luvata kansainvälistä huomiota, ainakaan omaperäisyytensä vuoksi. Metallipöksyjen tarkkaavaisuuden tuntien, Hevi reissu tullee saamaan mahdollisuutensa myös musiikkinsa puolesta. Orkesterin ensimmäinen oma sävellys toimii takuuvarmana käyntikorttina. Internetin aikakaudella tämä luonnollisen ainutlaatuinen ja elinvoimainen tuotos ei metalliväen silmien ohi ajelehdi. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Juuso Laatio Jukka Vidgren
Pääosissa: Johannes Holopainen Max Ovaska Minka Kuustonen Ville Tiihonen Samuli Jaskio Antti Heikkinen Chike Ohanwe Kai Lehtinen Martti Syrjä
Tarina: Juuso Laatio Jukka Vidgren Aleksi Puranen Jari Olavi Rantala

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2018Kesto: 92 minuuttia
Julkaisija: Finnkino 
  
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään