Blu-ray

DVD:n seuraaja, joka tarjoilee kuvan täyden teräväpiirtotarkkuuden lisäksi vielä progressiivisena alkuperäisellä 24 kuvan sekunttitahdilla, jolla elokuvat on yleensä kuvattu. Näin laadussa päästän paljon aiempaa lähemmäs alkuperäistä kuin mitä DVD:llä oli mahdollista.
Blu-ray tuo elokuvat kotikatsomoon kuvan ja äänen laadulla, jotka eivät jää kauas alkuperäisen filmin ja studiomixin tasosta. Parhaimmillaan nämä julkaisut voivat tarjota audiovisuaalisen elämyksen, joka vastaa hyvinkin elokuvateatterikokemusta. Heikoimmillaan laatu voi toisaalta tippua DVD:n tasollle tai jopa alittaa sen. Blu-ray-levyt eivät toimi DVD-soittimissa, mutta DVD-levyt toimivat Blu-ray-soittimissa.

Sininen on uusi punainen

Blu-ray-levyt ovat fyysiseltä kooltaan ja ulkoasultaan erehdyttävästi DVD- ja CD-levyjen näköisiä, mutta niille mahtuu tieto moninkertainen määrä. Blu-ray käyttää sinistä laseria tiedon lukemiseen, jolloin levylle mahtuu noin 6 DVD:n tai peräti 77 CD:n verran tietoa. Tämä vastaa noin 94 tuntia CD-musiikkia, 1kk musiikkia mp3-muodossa tai noin 17 000 digikuvaa 7 megapikselin tarkkudella otettuna.

Eri formaattien kapasitetteja (yksikerros/kaksikerros levyt, tai CD:n tapauksessa eri levyversiot)

Uudet kuvan päälle aukeavat valikot

Blu-ray levyjen valikot avautuvat videokuvan päälle, jolloin elokuvaa ei tarvitse keskeyttää esimerkiksi tekstitys- tai ääniraitavaihtoehtojen selailua varten.

Suurempi bittivirta

Siinä missä DVD:n kuvavirta voi enimmillään soljua noin 10 Mb/s vaihdilla, yltää Blu-rayn kuva jopa 40 Mb/s. Vertailun vuoksi tyypillinen digi-tv -lähetys on bittivirraltaan vain noin 3-6 Mb/s.

Uusia audioformaatteja

Teräväpiirtokuvan hurmiossa jää usein huomiomatta että Blu-ray uudistaa myös elokuvien ääniraitojen valikoimaa. Vanhan Dolby Digitalin ja DTS:n ohella on tarjolla muutama näiden uudelleen viritetty versio sekä muutama kauan odotettu täysin häviöttömästi pakattu formaatti. Häviöttömästi pakattuja formaatteja kutsutaan joskus helppouden nimissä myös pakkaamattomiksi formaateiksi, mikä ei tarkalleen ottaen ole aivan oikein. Uudet häviöttömät formaatit ovat Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio ja PCM.

Ilmoitus

Palvelun tarjoavat

Heinäpään Viestintä Oy on gastronomiaan ja populaarikulttuuriin keskittyvä kustantaja, joka vastaa muun muassa Viinioppaasta ja DVD-oppaasta.
MetaVisual Oy on yritys- ja yliopistomaailmojen rajapinnassa syntynyt innovatiivinen ja aidosti asiakaskeskeinen ohjelmistoyritys.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään